Heb jij een buitenruimte? Een tuin of balkon? Als je zorgt voor eenheid tussen binnen en buiten, levert jouw buitenruimte je meer woongeluk op. Vaak is een tuin of balkon een op zichzelf staande ruimte, waar je alleen met goed weer profijt van hebt. Maar als je jouw binnen- en buitenruimte qua sfeer en ontwerp op elkaar afstemt, zorg je ervoor dat jouw buitenruimte het hele jaar door bij je leefruimte betrokken is. Dit hoeft niet te betekenen dat je in februari met 5 graden boven nul in je tuin gaat zitten. Maar als je uitkijkt op je tuin (of balkon) en deze plek past qua sfeer en ontwerp helemaal bij je woonkamer, dan kan het echt een verlengstuk van je woonkamer zijn.
Jouw woonruimte stopt niet bij de tuin- of balkondeur. Vaak zie ik dat er een harde scheiding is tussen binnen en buiten. De sfeer is anders, de kleuren en materialen en styling zijn anders. Ik geef je graag tips hoe je ervoor kunt zorgen dat er eenheid ontstaat. In mijn ontwerpen houd ik graag rekening met de verbinding tussen binnen en buiten, omdat ik er echt van overtuigd ben dat dit je meer woongeluk oplevert. Wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen? Kijk eens bij mijn pakketten.
Zorg voor veel zicht naar buiten
Hier begint het allemaal mee. Als je wil dat je buitenruimte bij jouw woonruimte betrokken is, moet je er wel zicht op hebben. Als je nog gaat verbouwen, is dit het moment om te kiezen voor grote raampartijen en openslaande deuren. Een lichtstraat draagt ook bij aan het binnen-buiten gevoel, zeker als je door dit dakraam ook bomen kunt zien.
Kies de juiste raambekleding
Ga je niet verbouwen en heb je kleinere ramen of geen openslaande deuren? Dan kun je nog steeds zorgen voor meer zicht naar buiten door de goede raambekleding te kiezen. Ga dan voor licht en zicht doorlatende gordijnen. En… schuif je gordijnen overdag lekker open! Ook een mooie oplossing zijn woodweave rolgordijnen van, zoals de naam al zegt, geweven hout. Deze laten het licht door en je kunt er van binnen naar buiten goed doorheen kijken.
Let op de zichtlijnen
Ook belangrijk: let erop of je vanuit je woonkamer (grotendeels) vrij zicht naar buiten hebt. Het is mooi als de zichtlijn vanaf de voordeur tot achterin de tuin onbelemmerd is. Zo voelt de ruimte het grootst aan en zie je gelijk dat alles bij elkaar hoort. Hier kun je op letten door geen grote meubels in de zichtlijn te plaatsen.
Laat de vloer in elkaar overlopen
Als je nog gaat verbouwen en je tuin gaat aanpakken, zorg er dan voor dat de vloer binnen aansluit op de vloer buiten. Je kunt niet altijd zomaar een vloer voor binnen ook buiten leggen. Gietvloeren zijn bijvoorbeeld meestal niet geschikt voor buiten omdat ze niet vorstbestendig zijn en een stabiele ondergrond nodig hebben.
Een betonvloer kan binnen én buiten
Een betonvloer kan wel zowel binnen als buiten. Je kunt bijvoorbeeld je terras laten voorzien van een betonnen vloer. Qua grondstoffen is dit een wat minder duurzame keuze omdat bij het productieproces van beton CO2 vrijkomt. Natuurlijk is een betonvloer wel duurzaam als het gaat om levensduur en is beton volledig recyclebaar. Wil je binnen liever geen betonnen vloer? Dan kun je binnen een gietvloer kiezen die qua kleur overeenkomt met je betonterras buiten.
Veel tegels zijn geschikt voor binnen én buiten
Veel vloertegels zijn voor zowel binnen- als buiten geschikt. Zoals natuursteen en keramische tegels van bijvoorbeeld Mosa. Mosa is bovendien een heel duurzaam merk. Natuursteen wordt gewonnen uit de aarde en is daardoor geen hernieuwbare grondstof. Wel is het qua levensduur enorm duurzaam. Je kunt er ook op letten dat het natuursteen dat je kiest uit Europa komt, bijvoorbeeld uit België. Dan is er minder transport nodig en dus minder CO2-uitstoot. Ga je voor een tegelvloer? Let er dan bij het leggen op dat de voeglijnen binnen aansluiten op die van buiten en niet verspringen. Dan loopt de vloer echt heel mooi door naar buiten.
Als je binnen een houten vloer hebt, is het mooi om aan de tuinkant van je pui een houten terras te hebben met planken van dezelfde breedte, die in dezelfde richting gelegd zijn.
Gebruik dezelfde kleuren en materialen
Niet alleen de vloer van binnen en buiten kun je op elkaar afstemmen. Ook met de wandbekleding kun je zorgen voor eenheid. Heb je langs jouw terras buiten muren lopen? Deze kun je schilderen in dezelfde kleur als de muur van je woonkamer. Ook tof: binnen een muur betegelen met een mooie wandtegel en deze ook buiten gebruiken op je tuinmuur. Let er bij de keuze van de wandtegel dan wel op dat ze zowel voor binnen- als buiten geschikt zijn. Ook betonstuc kan zowel binnen als buiten op de wanden. Heb je geen muren langs je terras? Geef dan je schutting dezelfde kleur als de wanden binnen. Wat ook mooi kan zijn: een lattenwand in de woonkamer en je schutting bekleden met latten van dezelfde breedte.
Stem het ontwerp op elkaar af
Als je gaat voor het indoor-outdoor living gevoel, zorg er dan in jouw interieurontwerp voor dat ruimte die grenst aan jouw buitenruimte, (deels) naar buiten toe gericht is. Grenst jouw zithoek aan de tuin? Zet je bank dan niet met de rugleuning langs het raam, maar zorg ervoor dat je vanaf de bank de tuin inkijkt. Op zomerse dagen kun je de deuren open zetten en een fauteuil van binnen even buiten neerzetten. Zo vergroot je je zithoek en vervaagt de grens tussen binnen en buiten nog meer. Hetzelfde geldt voor je zithoek buiten. Zet deze niet met de rugleuning tegen je pui aan, maar zorg ervoor dat je zowel de tuin als de woonkamer in kan kijken.
Grenst jouw keuken aan de tuin? Dan is het mooi als je een pui kiest die volledig open kan. Zo heb je op heerlijke lente- en zomerdagen meteen een buitenkeuken. Houd ook het ontwerp van de keuken rekening met de buitenruimte. Wil je bijvoorbeeld van achter het kookeiland ook naar buiten kunnen kijken? En waar staat je eettafel? Heb je tijdens het eten zicht op de tuin?
Laat dezelfde items terugkomen
Dit is echt een quick fix om meer eenheid te creëren tussen je binnen- en buitenruimte. Zet bijvoorbeeld je kamerplanten in dezelfde soort potten als je planten op je terras. Bijvoorbeeld de Elho Pure Coupe potten en de Ferm Living Hourglass potten staan fantastisch op je terras, maar ook binnen. Zet er bijvoorbeeld een paar van verschillende formaten binnen bij het raam en direct aan de andere kant van de pui ook een paar. Dan lijkt het één groepje potten, terwijl sommige binnen staan en sommige buiten. Maar je kunt hier nog verder in gaan. Heb je een loungebank in de tuin? Leg daar dan een paar dezelfde kussentjes op als binnen op de bank. En heb je kunst aan de muur binnen? Hang dan ook een kunstwerk voor buiten aan de wand naast je terras, zo loopt je artwall buiten door. Ook met andere accessoires kun je eenheid creëren. Kies buiten bijvoorbeeld kandelaars, parasols en buitenkleden van hetzelfde kleurenpalet als je accessoires binnen.
Gebruik veel groen
Misschien is het een inkoppertje, maar veel groen in de woonkamer creëert meteen dat binnen-buiten gevoel. En lekker veel groen in de tuin waar je vanuit je kamer op uitkijkt, heeft datzelfde effect. En daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mensen zich beter voelen als ze zicht hebben op groen. Het verbetert je stemming en vermindert je stress. Ik ben heel blij dat wij een boom in de tuin hebben. Onze boom haalt heel fijn de natuur naar binnen want ik kijk er de hele dag op uit. Hij staat wel buiten, maar binnen zorgt hij ook voor heel veel sfeer.
Heb jij geen boom in de tuin? Haal dan wat tegels weg en plant er een! Zo heb ik het ook gedaan. Toen wij hier kwamen wonen, was er geen blaadje groen in de tuin te vinden. Alles was betegeld. Ik ben meteen begonnen met het planten van onze abrikozenboom. Gewoon door een paar tegels weg te halen, een diep gat te graven en de boom erin te zetten. Het was toen nog maar een klein boompje dat niet eens boven de schutting uitkwam. Maar nu, 10 jaar later, is het een volgroeide boom die ons bovendien heel veel natuurlijke schaduw en koelte geeft in de zomer. Na een jaar of 4 was het al best een flinke boom. De tuin is inmiddels al 2 keer volledig op de schop gegaan, maar de boom blijft, no matter what!
Inmiddels heb ik er ook al een perenboom en krentenboompje bij. Door goed te snoeien kun je ervoor zorgen dat ze qua formaat niet je tuin ontgroeien.
Zet je tuin (of balkon) in het licht
Ik heb echt het licht gezien, letterlijk en figuurlijk. Want toen wij tuinverlichting hadden laten aanleggen, voelde ook ’s avonds onze woonruimte veel ruimtelijker. Door je tuin goed te verlichten, kijk je ’s avonds niet in een zwart gat. Als de tuin onverlicht is en je ’s avonds binnen de lampen aan hebt, wordt alles van binnen gereflecteerd op de ramen en zie je niets van buiten. Natuurlijk kun je ook de gordijnen dicht doen, dan zie je sowieso niets. Maar als je meer verbinding wil voelen met de tuin, ook ’s avonds, leg dan verlichting aan en laat dan de gordijnen open. Je ziet dan de tuin liggen en de planten mooi uitgelicht. Dit geeft veel meer sfeer. Weg met dat zwarte gat!