Huisdierproof interieur

Hoe gek ik ook ben op mijn kat, hij en ons interieur gaan helaas niet heel goed samen. Onze kat Siem is nu 13 jaar en had tot vorig jaar ook nog een broer. Niets wat gestoffeerd is, is veilig voor hem. Ze hebben samen al bij twee verschillende banken de ondervoering kapot gekrabt om vervolgens in het binnenwerk van de bank te gaan zitten. Als jij een kat (of hond) hebt, herken je dit soort fratsen vast wel! Jarenlang hebben wij alleen houten jaloezieën in de woonkamer gehad, geen vloerkleden en geen gestoffeerde stoelen. Nu klinkt dat allemaal erg kaal en misschien kil. En dat kan het ook zijn. Maar ik geef je graag een aantal handige tips om je interieur huisdierproof te maken zonder dat het een ongezellige, kale en galmende boel wordt. Soms hoor je dat katten hun wilde haren na een paar jaar kwijt raken, maar die van mij zet nog steeds even graag overal zijn nageltjes in. Inmiddels ben ik op dit vlak dus wel ervaringsdeskundige!

Huisdierbestendig vloerkleed

Katten hebben de neiging om alles dat ruw aanvoelt als krabpaal of -plank te gebruiken. Grof geweven vloerkleden en vloerkleden van grof materiaal nodigen ze erg uit om eens lekker de nagels te scherpen.

Nagels scherpen

Hoe fijner het weefsel, hoe minder aantrekkelijk en makkelijk het is voor katten om hun nagels eraan te scherpen. Een vloerkleed van jute of sisal is met katten een minder goede keuze. Dit materiaal wordt veel gebruikt voor krab-elementen voor katten. Ze zetten er dus graag hun nagels in. Na verloop van tijd krijgt het kleed dan steeds meer pluizen en halen. Een hoogpolig vloerkleed is ook niet zo’n goede keuze. Dit bestaat uit allemaal lusjes die ze los kunnen trekken. Bovendien blijven de kattenharen sneller in een hoogpolig tapijt vastzitten. Het is dan lastig om ze eruit te stofzuigen. Een moquette tapijt en veloers tapijt zijn meer geschikt. In zo’n tapijt zijn de lussen van de polen doorgesneden waardoor kattennageltjes er geen grip op hebben. Ook een laagpolig tapijt kan goed werken, al kan dit toch ook uitnodigen tot nagels scherpen. Maar omdat de polen kort zijn, krijgen de nagels er minder snel grip op.

Vlekken

Huisdieren kunnen zorgen voor vieze vlekken op je vloerkleed. Als mijn kat gaat overgeven, kondigt hij dit aan met een akelige ‘miauw!’. Dan weet ik hoe laat het is en heb ik meestal nog net genoeg tijd om hem van het vloerkleed af te halen. Natuurlijk ben je er niet altijd bij en tref je wel eens een onaangename verrassing aan als je thuiskomt. In tegenstelling tot wat je veel leest, is mijn ervaring dat zulke vlekken er op een wollen vloerkleed redelijk goed uitgaan. Wol is vuilafstotend, omdat het van nature een beetje vettig is. Vuil hecht dus minder snel aan wol. Wel kan een grove structuur van een wollen vloerkleed ervoor zorgen dat het het lastig schoon te maken is. Een vloerkleed van synthetisch materiaal (zoals gerecycled polyester of polypropyleen) zijn makkelijk schoon te maken, vooral als het een laagpolig tapijt is. Een mooi buitenkleed is ook een goede optie voor binnen, als je huisdieren hebt. Er bestaan mooie buitenkleden met een natuurlijke uitstraling die ook binnen heel mooi kunnen zijn.

Camouflage kleur

Als je huisdieren hebt zijn vlekken op je vloerkleed haast niet te vermijden. Ze lopen soms met vieze pootjes over het kleed en soms spugen ze erop. Een effen, licht gekleurd vloerkleed is dan niet zo’n slimme keuze. Een gemêleerd vloerkleed met verschillende (subtiele) kleuren garen is dan handiger. Als een vlek er niet zo goed uit gaat, valt dat in ieder geval niet zo op!

Huisdierbestendige raambekleding

Toen mijn katten nog kittens waren, klommen ze letterlijk tot aan het plafond in de gordijnen. Je begrijpt wel dat die gordijnen er al snel niet zo mooi meer uit zagen. Ook nu heb ik gordijnen hangen: inbetweens van linnen mix. Nu mijn kat volwassen is, klimt hij er niet meer in. Wel blijft hij af en toe nog met zijn nageltje in de gordijnen hangen. Omdat mijn gordijnen van een fijn geweven stof zijn, gebeurt dit gelukkig niet zo vaak. Toch zijn gordijnen misschien niet de beste keuze met katten. Vooral niet als je ze tippend of oversized over de vloer hebt hangen. Die stof op de grond nodigt uit tot spelen. Een betere keuze raambekleding met katten zijn rolgordijnen, vouwgordijnen, paneelgordijnen, jaloezieën of plisségordijnen. Wat ik erg mooi vind, zijn de woodweave rolgordijnen van geweven hout. Deze hebben een warme, natuurlijke uitstraling.

Huisdierproof bank

Wij en onze katten hebben inmiddels al 3 banken versleten. Mijn ervaring is dat je het beste een bank kunt kiezen die tot de grond komt en met een gladde stof bekleed is.

Aan de bank Krabben

Allebei onze katten vonden het geweldig om de ondervoering / onderdoek van de bank kapot te krabben. Vervolgens gingen ze dan in de bank zitten om daar ook weer aan van alles te krabben. Dit wil je niet! Bij onze eerste bank hebben we een dunne hardboardplaat tegen de onderkant geschroefd. Maar erg fraai is dit niet. Onze tweede bank was er een die tot de grond kwam en van een heel fijn geweven stof was. Dit was wat huisdierbestendigheid betreft, de beste van de drie en had weinig kattenschade. Bij bank nummer 3 kozen we weer voor een exemplaar op pootjes. Geen goed idee! Helaas waren de katten hun trucje nog niet verleerd en binnen de kortste keren was de onderdoek weer stuk. Wel heeft de derde bank een redelijk kattenproof stof: ecoleer. Dit materiaal is een mix van gerecycled leer en polyester en kattennageltjes hebben er geen grip op. Ook kun je vlekken makkelijk verwijderen. Het liefst zou ik wel een andere bank willen, met een zachtere stof en organische vorm. Maar daar wacht ik vanwege onze kattenvriend toch nog even mee.

vlekken op de bank

Natuurlijk is een lichte bank gevoeliger voor vlekken dan een donkere. Wat met huisdieren erg handig is, is een bank met afneembare hoezen. Zitten er vlekken op, dan kun je ze gewoon wassen in de wasmachine.

Huisdieren en eetkamerstoelen

Voor eetkamerstoelen geldt eigenlijk hetzelfde als voor je bank. Hoe grover de stof, hoe gevoeliger de stoel is voor kattennagels. Een zitting van riet is ook kwetsbaar voor katten. Een fijn geweven stof is voor katten minder aantrekkelijk. Het veiligst zijn natuurlijk stoelen zonder bekleding. Dit hoeft helemaal niet ongezellig te zijn. Er zijn zoveel mooie stoelen zonder bekleding te koop. Bijvoorbeeld kunststof kuipstoeltjes met houten onderstel, stoelen van draadstaal en mijn favoriet: houten stoelen. Wil je toch liever eetkamerstoelen met bekleding? Kies dan dus voor een fijngeweven stof of stoelen met alleen een gestoffeerde zitting. De (achterkant van de) rugleuning is kwetsbaarder voor kattengekrab dan de zitting.

Akoestiek

Heb je huisdieren, dan is het begrijpelijk dat je kiest voor wat minder stoffering in je interieur. Je heb in dit blog gelezen dat het lang niet onmogelijk is om met huisdieren mooie, warme raambekleding, vloerbekleding en gestoffeerde meubels te hebben. Toch zul je misschien net wat minder stoffering kiezen dan mensen zonder huisdier. Dan wil je natuurlijk niet dat dit ten koste gaat van de akoestiek in je huis. Want een slechte akoestiek is erg vervelend en onrustig. Er zijn ontzettend veel mooie oplossingen om de akoestiek te verbeteren. Zoals de bekende akoestische lattenpanelen met vilt. Maar er zijn nog veel meer soorten wandpanelen die de akoestiek verbeteren. Bijvoorbeeld 3D-panelen van kunststof, met mooie decors. Volledig vilten wandpanelen, akoestische schilderijen en natuurlijk wandkleden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven